Project Description

Fietsroutes

Bekijk of download hieronder onze fietsroutes door Goirle!

Wilt u liever de Gôolse Geheimen ontdekken met een echte gids, neem dan contact op met Goolse Geheimen Gidsen

Fietsroute I, langs diverse Goolse geheimen, juni 2017
Download file: fiets-route-1.gpx
Om het .GPX-bestand te bekijken op uw iPhone, downloadt u de GPX-viewer app: Download de app >>

Fietsroute I, 18 km Start bij kloosterplein. 
We komen langs de volgende Goolse geheimen: kerk Sint Jan, trambaan, Het Bankven, het Kasteeltje, de Waranda, De Leenhof, Speel en klimbos, de Roovertsche Leij, Het klooster, Naturentuin, Golfclub, manege de Heideruiter, Groepsaccomodatie Active Stay, Camping ut Paradeske, Breehees, Schoorsteen Havep.

In plaats van een wandeling deze keer een korte fietsroute langs een aantal Goolse Geheimen, we starten op ons gezellige kloosterplein en fietsen de Tilburgseweg af naar kerk St Jan.

St. Jan
De kerk is een neogotische kerk die werd ontworpen door Jos Cuypers en gebouwd werd van 1896-1897. Langs de kerk fietsen we richting de Trambaan

De Trambaan
De Tramlijn liep van Tilburg via Goirle en Hilvarenbeek naar Esbeek en werd in 1907 geopend. Rond 1930 was de stoomtram al verouderd en werd het openbaar vervoer overgenomen door de BBA.

Meteen over het bruggetje gaan we naar rechts en fietsen door tot knooppunt 36. Vanaf hier volgen we de fietsknooppunten: 36- 38-50-77-35-36 .

Op de route 36-38 ligt na 1,15 km het Bankven aan uw rechterhand, fiets het bospad in en geniet van een van de mooiste plekjes van Goirle.

Het Bankven
In elk jaargetijde kan ik genieten van haar schoonheid. Het Bankven komt al op hele oude stafkaarten voor.Het Bankven is al jaren in gebruik als schaatsbaan en wordt in die zin beheerd door de Goirlesche Ijsclub ’t Bankven, opgericht op 1 januari 1919.

Bij knooppunt 38 gaan we rechtsaf en zien het kasteeltje aan onze rechterhand

T Kasteeltje,
gebouwd als jachthuis in 1873 door Eugène de Zerezo de Tejada een zoon van een adelijke spaanse familie. Door de aankoop van de boerderijen op Roovert en de omliggende heide ontstond het huidige landgoed. Het Kasteeltje is nu eigendom van de Goirlese textielfabrikanten-familie Van Puyenbroek,

Op een steenworp afstand ziet u het Leenhof waar de familie van Gorp gewoond heeft.

Leenhof
In de 17e eeuw is al sprake van dit huis op Gorp, genaamd “de Montenshoeve” en in de 18e eeuw krijgt t zijn huidige naam “het leenhofke of leenhof de Koepel”. Vanuit deze Kempische boerderij met torentje werden de leenmannen betaald. Tegenover de Leenhoef ligt de ingang naar de Waranda verborgen.

Waranda
Dit sterrebos is door Cornelis Bles in 1770 aangelegd in de vorm van een park met een ruit rond de ronde vijver, met daarop een eilandje met bomen. Rust even lekker uit op de bank bij de vijver en geniet van de stilte.

We fietsen verder naar knooppunt 50 en gaan rechtsaf richting 77

Paradijsbrug
U steekt de leij over die hier prachtig door het landgoed meandert, deze brug heeft de naam paradijsbrug gekregen omdat Ioannes Goropius Becanus (Jan van Gorp, 1519-1573) beweerde dat de Nederduitse taal de oudste taal ter wereld was en dat Adam en Eva derhalve in het aards paradijs Antwerps hadden gesproken.
Aan onze linkerhand passeren we het klim en avonturenbos waar de echte avonturiers een parcours hoog door de bomen kunnen afleggen. Rechts ziet u de Natuurpoort Roovertsche leij.

We steken de weg over en fietsen door tot 160 meter voor knooppunt 77. Hier ziet u links in het bos een verscholen kapel staan.

Grenskapel
Als u bij knooppunt 77 200 meter doorfiets komt u bij Het Klooster van Nieuwkerk, met naturentuin.

Klooster Nieuwkerk
Dit is tegenwoordig een prachtige plek om koffie te drinken, te lunchen of te feesten. Hoe moet dat vroeger geweest zijn toen de priesters in opleiding er gehuisvest waren? Op een oude foto is te zien dat de statige bomen die er nu staan nog aangeplant moesten worden. Het klooster met kapel is op verzoek van de baron “de meester van Betzenbroek” gebouwd op voorwaarde dat de pachters van Nieuwkerk minstens eenmaal per week op zondag de mis mochten bijwonen. Op 1 juni 1913 is het klooster ingewijd en werd dit het thuis voor priesters in opleiding.
We gaan terug naar knooppunt 77 en fietsen richting 35.
Na 240 meter gaan we links het fietspad op (in de volksmond het Jos van Wezelpad). 600 meter verderop ziet u aan uw rechterhand het clubhuis van golfclub Nieuwkerk. Een pareltje onder de golfbanen. Door vele geroemd om zijn schoonheid en rust.

Bij knooppunt 35 steken we bij de stoplichten de weg over richting knooppunt 36. U passeert manege de Heideruiter, prachtige startplek om uw ijzeren ros voor een echte in te ruilen en op die manier de regte heide te gaan verkennen. groepsaccommodatie Active Stay waar u met een groep terecht kunt om een actieve vakantie/weekend door te brengen. Mini Camping ut Paradeske, omdat ze net als Jan van Gorp het hier een paradijs vinden, en Camping Breehees, met haar volledig vernieuwde boerderijterras.
Bij knooppunt 36 gaat u rechtdoor en steekt het bruggetje over de leij over. De oude kinderkopjes herinneren ons aan het verleden. Aan uw linkerhand ziet u de oude schoortseen van HAVEP een karakteristiek plaatje voor Goirle. Einde van de weg gaat u naar rechts richting de kerk en dan met de bocht mee naar links om weer op het kloosterplein te eindigen.

Veel fietsplezier,

Niek Schenning
Voorzitter Vereniging Recreatie en Toerisme